De WOZ waarde staat voor de Wet waardering onroerende zaken. De gemeente stelt deze waarde vast en zal op de WOZ beschikking staan die jaarlijks elk jaar zal ontvangen van de gemeente. Wanneer je deze niet meer hebt of gekregen hebt, dan kan er navraag gedaan worden bij de gemeente op de gegevens worden ingezien op mijnoverheid.nl. Op deze website is er toegang tot de post persoonlijke gegevens en de lopende zaken, zoals van de Belastingdienst, Kadaster, RDW, SVB, UWV en gemeenten.
Hoe beter het onderhoud, hoe hoger de WOZ! Maar hoe bereken je de WOZ?
Als de gemeente de WOZ berekenen wordt zoal uitgegaan van de waarde van vergelijkbare woningen die in de buurt zijn of onlangs zijn verkocht. De markt wordt zo ingeschat en door deze eenvoudige vergelijking kan er een inschatting van de woningwaarde gemaakt worden. Wel zal de kans dat de schatting niet volledig is groot zijn. Het is helaas niet mogelijk om zomaar de berekening van de WOZ waarde zelf te doen. Wel is het een mogelijkheid om een inzage van het taxatierapport aan te vragen die de gemeente heeft gemaakt, waar bezwaar tegen gemaakt kan worden. Als gevolg kan dit leiden tot een meer eerlijkere berekening van de WOZ waarde.
Wanneer er nog meer vragen zijn over de berekening van de WOZ waarde, kan je via de website berekenen.nl jouw vraag stellen en zullen zij je hiermee verder helpen.
Bron: hypotheekberekenen.nl