De tuin maaien, sommige mensen vinden het een heerlijke bezigheid. Maar er zijn ook mensen die het een vervelend klusje vinden, voor deze mensen is de robotmaaier een geweldige uitvinding. Een robotmaaier is gemakkelijk, maar kan ook nadelen met zich meebrengen, helemaal wanneer de tuin hobbelig is.
Banden geschikt voor ieder terrein
Kies een robotmaaier met grote wielen en een goede tractie. Zo verklein je de kans dat jouw robotmaaier vast komt te zitten, in kleine gaten en bijvoorbeeld uithollingen. Maar ook dat hij niet tegen hobbels aan blijft rijden. Hebben de banden een grof profiel of spikes? Dan is het helemaal de perfecte robotmaaier voor jouw hobbelige tuin. Dan kan hij namelijk veilig hellingen op en afrijden, zelfs wanneer het heeft geregend.
De batterijcapaciteit
Wanneer het veld niet vlak is, zal dit meer vragen van de batterij. Met niet vlak, doelen wij op robuuste grassoorten, hellingen en dus hobbels. Kies voor een robotmaaier met een sterke li-ion-batterij. Je kunt de batterijcapaciteit herkennen aan het aantal mAh, het is aan te raden om een robotmaaier te kiezen met minimaal 3000 mAh.
Kijk naar de maaihoogtes
Koop een robotmaaier die geschikt is voor weideachtige velden. Een ongelijk veld gaat vaak gepaard met hoger gras, kies dus een robotmaaier die daar mee kan dealen. De meeste robotmaaiers hebben een maximale maaihoogte van 60mm. In het geval van een hobbelige tuin is het verstandiger om voor een exemplaar te gaan met een maximale maaihoogte van 100mm.
Kan hij een helling op
Heeft jouw veld een helling of grote heuvel? Dan moet je ook rekening houden met de maximale helling van de robotmaaier. Grote robotmaaiers hebben in de meeste gevallen een maximale helling van 45%, terwijl de kleinere varianten een maximale helling van 20 tot 25% hebben.
Extra veiligheid door sensoren
Wanneer de tuin hobbelig is, kan de robotmaaier gaan kantelen. Dit legt de messen bloot en kan dus gevaarlijke situaties opleveren. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor spelende kinderen. Kies voor een robotmaaier met hef- en kantelsensoren, door deze sensoren schakelt de maaier zichzelf uit wanneer hij contact met de ondergrond verliest. Zeker voor robotmaaiers zonder draad zijn deze sensoren extra belangrijk.
Robotmaaier met stermessen
Er zijn robotmaaiers met stermessen en messenplaten, in het geval van een hobbelige tuin is een maaier met stermessen geschikter. Deze hakt zonder probleem takjes en bijvoorbeeld gevallen appels stuk, een beetje zoals een hakselaar dat doet met takken.
Het platform
Wij raden aan om een robotmaaier te kopen met een hoog platform. Wanneer je een robotmaaier met een laag platform gebruikt, kunnen de schoksensoren te vroeg in werking treden. Daarnaast is de kans aanwezig dat de robotmaaier vast komt te zitten.